Zoeken in De Pinte.be

Home  /  Bestuur  /  Communicatie  /  Nieuws  /  Week van de Valpreventie: 19 - 25 april 2021

Week van de Valpreventie: 19 - 25 april 2021

valpreventie 2021
Vallen is een veel voorkomend probleem bij ouderen. Ongeveer één op drie 65-plussers komt minstens eenmaal per jaar ten val. Van de thuiswonende ouderen valt 33 % jaarlijks en bij de ouderen in een woonzorgcentrum komt jaarlijks meer dan 50 % minstens één keer ten val.
Een val kan ernstige gevolgen hebben. Hoewel vaak gedacht wordt dat vallen hoort bij het ouder worden, kunnen veel vallen voorkomen worden als de onderliggende risicofactoren worden aangepakt. Enkele van deze risicofactoren zijn:
  • Verminderd evenwicht, spierkracht en mobiliteit: de beste remedie om valpartijen te voorkomen is dan ook dagelijks bewegen! Want rust roest; zo zegt het spreekwoord.
  • Ongezonde voeding: gezonde voeding is belangrijk om je spieren en beenderen sterk te houden. Vooral calcium, vitamine D en eiwitten zijn belangrijk.
  • Onveilige omgeving: de omgeving heeft een belangrijke invloed op de mate van fysieke activiteit. Veilige oversteekplaatsen, goed aangelegde en onderhouden wandel- en fietspaden, voldoende rustbanken  … kunnen ervoor zorgen dat ouderen meer buiten komen en bewegen.
  • Onaangepast schoeisel: onaangepast schoeisel heeft een invloed op het evenwicht en verhoogt het risico op uitglijden, struikelen en vallen. Ook op kousen (zelfs op antislipkousen) of op blote voeten lopen, verhoogt het valrisico.  
In samenwerking met Logo Gezond+ vzw
LOGO_GEZONDPLUS_cmyk