Zoeken in De Pinte.be

Home  /  Leven  /  Welzijn  /  Stop Corona  /  Elkaar helpen en beschermen

Elkaar helpen en beschermen

helpen

Kom vrijwilligen in het vaccinatiecentrum!

Een vaccinatiecentrum op poten zetten en alles vlot laten verlopen ... Daarvoor kunnen we alle hulp gebruiken!

Taken van parkeerwachter tot het opvolgen van de nodige administratie, van vaccins voorbereiden tot het opvangen van mensen na de prik. In het vaccinatiecentrum valt heel wat te doen.
Wil jij ons bij deze opdracht helpen? Heb je de komende maanden geregeld tijd om samen met ons de handen uit de mouwen te steken?
Gelieve dit formulier zo volledig mogelijk in te vullen.
We appreciëren alvast je inbreng en nemen spoedig contact met je op.

Word vrijwilliger

Geldende maatregelen

De aangepaste maatregelen die het Overlegcomité op 1 december heeft vastgelegd blijven gelden tot minstens 1 maart 2021. Op 22 januari is het Overlegcomité samengekomen om aangepaste maatregelen aan te kondigen om het aantal coronabesmettingen stabiel en beperkt te houden. Het ministerieel besluit van dinsdag 26 januari 2021 raadpleeg je hier.

Overzicht:

Ook niet-essentiële winkels mogen open sinds 1 december. 
  • Winkelen doe je alleen en maximaal 30 minuten. 
  • Grote winkelzaken dienen toegangscontrole te voorzien. 
Musea en zwembaden mogen open volgens voorwaarden.
Eet- en drankgelegenheden (horeca) blijven gesloten. Leverings- en afhaaldiensten mogen. 
Niet-medische contactberoepen mogen vanaf 13 februari terug openen op voorwaarde dat de coronacijfers gunstig evolueren.
Op 5 februari vindt een evaluatie van de situatie plaats. 
Die heropening zal enkel mogelijk zijn mits het strikt naleven van de uitgebreide protocollen met maatregelen, zoals:
  • verplichte afspraak
  • verplichte registratie
  • klanten buiten wachten
  • permanent open laten van ramen en deuren 
Reismaatregelen:
Niet-essentiële reizen zijn verboden vanaf woensdag 27 januari tot minstens maandag 1 maart. Een overzicht van de reizen die worden toegestaan, vind je hier Het reisverbod wordt gecontroleerd bij weg-, lucht-, zee- en treinverkeer.
Wie zich vanuit en naar België verplaatst, moet in het bezit zijn van een verklaring op eer die gelinkt wordt aan het Passagierslocatieformulier (PLF) en ondersteund wordt door de nodige documenten. De verklaring op eer vind je hier
Reizigers die vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika naar België reizen moeten verplicht 10 dagen in quarantaine gaan en een PCR-test op dag van aankomst en op dag 7. 

Niet-residenten die richting België reizen, moeten een dubbele test hebben bij binnenkomst: aanvullend op de negatieve test voorafgaand aan hun vertrek krijgen ze bij aankomst een PCR-test of een snelle antigeentest.
Alle vorige algemene maatregelen blijven gelden: telewerk, (knuffel)contacten, enzovoort.

Verstrengde maatregelen sinds 2 november 2020:

Deze verstrengde regels blijven nodig om de toenemende druk op onze ziekenhuizen een halt toe te roepen en de besmettingscurve zo snel en radicaal mogelijk om te buigen. 

Sociaal leven

Elk gezinslid heeft recht op één knuffelcontact. Gezinnen mogen maar één knuffelcontact tegelijk thuis uitnodigen. Men kan geen ander bezoek thuis ontvangen. 
Mensen die alleen wonen, mogen naast hun knuffelcontact nog één persoon uitnodigen, maar niet tegelijkertijd. 
Samenkomsten buiten met maximaal vier personen, jongeren -12 jaar niet meegerekend. Veilige afstand bewaken en mondmaskerdracht dragen. 
Op begrafenissen, religieuze en levensbeschouwelijke activiteiten en erediensten zijn maximum 15 personen toegelaten (-12 jarigen, ambtenaren burgerlijke stand of eredienstbediener niet meegeteld).
Thuiswerk is verplicht, tenzij de aard van het werk dit niet toelaat of de continuïteit van de organisatie in het gedrang komt.
Rijscholen zijn opnieuw open.
Vakantieparken, dierenparken blijven gesloten. Hotels, B&B's en vakantiehuisjes mogen openen, maar geen groepsactiviteiten buiten de gezinsbubbel en enkel eet- en drankgelegenheid met het gezin. 
Bedrijven en landbouwbedrijven blijven open, mits het volgen van de regels rond telewerk, mondmaskerdracht en social distancing.

Scholen 

De evolutie van de coronacijfers wordt op de voet gevolgd. De circulatie van nieuwe coronavarianten vraagt verhoogde waakzaamheid en extra maatregelen. 
Voltijds naar school gaan kan voor leerlingen uit kleuter- en lager onderwijs. 
Voorafgaand aan de krokusvakantie (15 tot zondag 21 februari 2021) is wel een afkoelingsperiode in het gewoon secundair onderwijs (van het eerste tot het derde leerjaar). 
Vanaf het derde jaar secundair volgen de leerlingen halftijds afstandsonderwijs en halftijds les op school. 

Krokusvakantie
De week vóór de krokusvakantie krijgt iedereen afstandsonderwijs. Die periode van maandag 8 tot en met vrijdag 12 februari organiseren scholen collectief voltijds afstandsonderwijs. Kwetsbare leerlingen worden binnen de school opgevangen voor begeleiding, met respect voor de veiligheidsregels in het leerplichtonderwijs.  

Mondmasker op school
In het lager onderwijs geldt geen algemene verplichting om een mondmasker te dragen.
Moet een leerling of leraar in isolatie of quarantaine? 
Dan dragen ze een mondmasker: 
- in de hele school: in de klas en op de speelplaats
- in het volledige leerjaar van de betrokken leerling of onderwijspersoneelslid
- gedurende veertien dagen na het laatste contact met betrokken leerling of onderwijspersoneel
Ook in andere gevallen kan het CLB voorstellen dat leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs een mondmasker dragen.
In het buitengewoon basisonderwijs wordt dit toegepast voor de laatstejaarsgroep voor leerlingen waarbij het haalbaar is.
In het secundair onderwijs dragen leerlingen een mondmasker op school.

In het hoger onderwijs geldt code rood tot eind februari. Dat betekent dat afstandsonderwijs de norm is.  
In het volwassenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs blijven dezelfde normen gelden.
Bekijk de specifieke maatregelen hier


COVID-19-teststrategie sinds 23 november 2020
De testcapaciteit in ons land is inmiddels weer toereikend om ook personen met minder duidelijke symptomen opnieuw te testen. 
Personen zonder klachten die een hoogrisicocontact hebben gehad of die terugkeren uit een rode zone uit het buitenland, krijgen een activatiecode per sms om zelf een afspraak te maken voor een PCR-test. Dat gebeurt via de website mijngezondheid.be en dus niet via de huisarts. Via dezelfde website kan je ook een quarantaineattest downloaden.

De afspraak voor de PCR-test moet pas op de 7de dag na het laatste hoogrisicocontact of na terugkeer naar België vallen. Is de test negatief, dan mag de persoon de quarantaine verlaten. Is de test positief, dan wordt de 7 dagen quarantaine gevolgd door 7 dagen isolatie. Als je positief test voor COVID-19 maar geen symptomen hebt, dien je 10 dagen in isolatie te blijven. 
Als er gekozen wordt om geen test te doen, bijvoorbeeld bij jonge kinderen, stopt de quarantaine na 10 dagen. 
Meer info: www.info-coronavirus.belesten/
App Coronalert
Deze app is beschikbaar voor alle Belgen. 
- Het signaleert wanneer je langer dan 15 minuten een risicocontact had met een andere app-gebruiker die positief testte voor COVID-19 (gebruikers dienen Bluetooth ingeschakeld te hebben). 
- Ook als je geen symptomen hebt adviseert de app je om de huisarts te raadplegen. Je kan ook de contactopvolging bellen die dan begeleiden om je te laten testen. 
- Als je zelf positief test, vraagt de app. je eenmalig om je willekeurige codes te delen voor de dagen waarop je besmettelijk was. App-gebruikers waarmee je in contact kwam ontvangen een anonieme waarschuwing die jouw persoons- of locatiegegevens niet doorgeeft. 
De app. is een extra hulpmiddel bij besmetting. 
De zes gouden maatregelen en bijkomende maatregelen blijven essentieel om verspreiding van het virus te stoppen. Meer info: www.coronalert.be

De Pinte Helpt
Wil je als vrijwilliger mensen in nood helpen? Heb je zelf nood aan ondersteuning
(bijvoorbeeld voor het halen van medicatie)? 

Naar aanleiding van het uitbreken van het coronavirus zorgt vrijwilliger Rudi Maelbrancke voor het initiatief De Pinte helpt en dat juichen wij als lokaal bestuur graag toe. 
Alle info: depinte-helpt.be of via telefoon 0467 035 572​.

De Pinte Helpt wie het nodig heeft. Steun De Pinte Helpt!
Hang deze affiche op als teken van steun: voor de hulp die De Pinte Helpt biedt, om ons verbonden te voelen, voor al wie een duwtje in de rug kan gebruiken. Een initiatief van De Pinte Helpt, met veel warmte ondersteund door Lokaal bestuur De Pinte.
#samensterk #team9840

Mondmasker

Het dragen van een mond-neusmasker is verplicht voor iedereen ouder dan 12 jaar:

• op het openbaar vervoer. Je draagt het vanaf dat je het station of de halte betreedt.
• voor contactberoepen en hun klanten.
• voor het zaal- en keukenpersoneel in de horeca.
• voor klanten van horecazaken, behalve wanneer zij aan hun eigen tafel zitten.
• in winkels en winkelcentra.
• In winkelstraten, de markten, brocante- en rommelmarkten, kermissen, en op elke private- of publiek druk bezochte plaats. Dit wordt bepaald door de lokale overheid. Surf naar de website van je stad of gemeente voor meer informatie.
• in bioscopen, theater-, concert-, en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen en bezinningsplaatsen, musea en bibliotheken.
• in casino's en speelautomatenhallen;

Het dragen van een mond-neusmasker vervangt de zes gouden regels om jezelf en anderen te beschermen niet:
1. Respecteer de hygiëneregels
2. Doe je activiteiten liefst buiten
3. Denk aan kwetsbare mensen
4. Hou afstand (1,5 m)
5. Beperk je nauwe contacten
6. Volg de regels voor bijeenkomsten

Hoe kies je de beste mondmaskers? Klik hier 
Klik hier voor alle info van toepassing voor De Pinte

Bewaak handhygiëne
Dragen van handschoenen wordt daarentegen niet aangeraden omdat dat een vals gevoel van veiligheid geeft, je raakt nog steeds neus, mond en ogen aan als je handschoenen aan hebt waardoor men toch besmet kan raken. Veel beter is het om de handen regelmatig te wassen met water en zeep.
Om de verspreiding van het virus af te remmen, vraagt de FOD Volksgezondheid aan iedereen om de hygiënemaatregelen strikt toe te passen. Naast aandacht voor je eigen gezondheid en persoonlijke hygiëne, kan je ook het contact met anderen zoveel mogelijk beperken. Zo verlicht je het werk van dokters en ziekenhuizen en help je mee om kwetsbare personen te beschermen. Iedereen heeft dus een rol om ervoor te zorgen dat het coronavirus zo weinig mogelijk verspreidt.

Contactonderzoek bijCOVID-19
De Vlaamse overheid voertcontactonderzoek uit om te vermijden dat het coronavirus zich opnieuw snelverspreidt onder de bevolking. Wanneer iemand positief test op COVID-19, startdit contactonderzoek. Meer info in de folder folder.

Kom bloedgeven, zeker nu!

Bloedcollectes in De Pinte vonden plaats op 30maart en 12 april 2021 telkens van 17 tot 19.30 uur in het OCP (Polderbos 20, De Pinte). Vooraf inschrijven voor bloedgeven is nodig via donorportaal.rodekruis.be.