Open Monumentendag

Openmonumentendag: geleid bezoek aan ‘Hof ter Groene Walle’.

Er kan niet langer ingeschreven worden: alles sessies zijn volzet. 
Openmonumentendag
De Pinte telt drie monumenten*, het ‘Hof ter Groene Walle’ in de Kunstschildersweg is er één van (beschermd in 2011). De hoeve werd voor het eerst vermeld in 1249, de kern van de huidige hoevegebouwen zou teruggaan tot in de 17de eeuw, maar wat je ziet stamt voornamelijk uit de 18de eeuw. 
 
In 1958 kocht de familie Cnudde ‘Het Hof’. Na de dood van de ouders bleven de 7 kinderen Cnudde op de hoeve. Het waren echte dorpsfiguren. Geen enkele van de 7 kinderen was getrouwd. De ‘Cnuddekes’ waren zeer traditionele landbouwers. Tot in hun oude dagen bleven ze werken met paard en kar. In 2012 overleed Roger Cnudde. Hij was de laatste overblijvende telg van het gezin.  
 
De hoeve is nu in private handen en wordt momenteel gerenoveerd. Op Openmonumentendag krijg je de unieke kans om een bezoek te brengen aan deze hoeve. De erfgoedraad licht er de plannen toe, daarnaast krijg je te zien en horen hoe een oud en vervallen gewaand, gebouw nieuw leven wordt ingeblazen. Recente bouw- & renovatietechnieken laten toe om dergelijk onroerend erfgoed met zorg te herwaarderen waarbij er niet ingeboet wordt aan comfort.
 

Wanneer: zondag 9 september. De sessies om 13.30 uur, 14, 14.30, 15, 15.30 & 16 uur zijn volzet.
Waar: Kunstschildersweg 5
 
* De andere twee monumenten zijn de pastorie in Zevergem en het Lovaertorgel in de Sint-Niklaaskerk in De Pinte.