Zoeken in De Pinte.be

Home  /  Wonen  /  Milieu  /  Week van duurzame gemeente

Week van duurzame gemeente

Op 25 september 2021 viert de hele wereld de zesde verjaardag van de ondertekening van Agenda 2030 van de Verenigde Naties: een langetermijnagenda met 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moet maken tegen 2030. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG's) genoemd:

sdg-dutch-overview1-43WZ61

Samen met tientallen andere Vlaamse steden en gemeenten viert De Pinte die verjaardag een hele week lang. Van 18 tot 25 september hangen we de SDG-vlag uit aan het gemeentehuis,  organiseren we verschillende activiteiten en zetten we de duurzame helden in de kijker. Deze helden zijn Pintse burgers, scholen, organisaties, bedrijven of andere groepen die op hun manier bijdragen aan een duurzame samenleving.

Tot augustus kon iedereen zich kandidaat stellen of genomineerd worden als duurzame held

Binnenkort kunnen jullie hier de verkozen helden terugvinden.


Geplande acties:

1. SDG bingo

Wil je zelf held van hier worden? Doe mee aan onze SDG-bingo!! 
Hoe? Vervul 10 opdrachten en stuur je bewijzen door naar ons ten laatste tegen zondag 12 september. De kans is groot dat je al heel wat zaken doet dus het is haalbaar voor iedereen! Meer informatie vind je via de knop hieronder.

Klik voor meer info en tips

2. Grote opruimactie

Op zaterdag 18 september is het world clean up day. In het kader hiervan doen we een grote opruimactie in De Pinte en Zevergem. Kom mee ploggen of plandelen in De Pinte of Zevergem op 18 september, start om 9u30 aan het gemeentehuis in De Pinte of aan het Boldershof in Zevergem. Inschrijven is verplicht en kan via onderstaande knop.

inschrijven opruimactie


3. Bandenspanningsactie

Woensdag 22 september is er een gratis bandenspanningsactie voor de inwoners van De Pinte. Je kan hiervoor terecht op het gemeenteplein van 13u tot 16u30.

Waarom?

Drie auto's op vier rijden met onvoldoende opgepompte banden. Te lage druk heeft heel wat nadelen: 

  • slechtere wegligging, 
  • een hogere rolweerstand en daardoor ook snellere slijtage van de band,
  • brandstofverbruik ligt ook hoger  (verlies tot € 100 per jaar)
  • Je veroorzaakt meer uitstoot


4. Woon- en energiemarkt

Op dinsdag 21 september nemen we een nieuwe start en leer je in OC Polderbos welke mogelijkheden er zijn om je woning te (laten) verbeteren en energiezuiniger te maken. Vanaf 16 uur tot 20 uur kan je vrij binnenlopen in het ontmoetingscentrum. Een warm welkom, een kop koffie of een drankje en een mini-infomarkt over wonen en energie met onze eigen experten. Meer informatie.


5. Infoavond autodelen

Bij autodelen maken meerdere personen om beurt gebruik van één (of meer) wagen(s).

Autodelen gaat uit van een eenvoudig principe: de wagen wordt gebruikt wanneer hij nodig is. Wanneer de wagen niet nodig is kan deze door een andere persoon gebruikt worden.

Wil je alles te weten komen over autodelen? Kom naar de infosessie daar door gaat op donderdag 23 september om 20 uur in het gemeentehuis. Inschrijven is verplicht en kan via onderstaande knop.

Inschrijven infoavond autodelen


6. Cartoonexpo amnesty international

Cartoonexpo Amnesty international komt naar de Bib van 8 tot 22 september. Gratis toegankelijk. 

Op woensdag 8 september om 20u is er een openingsmoment met lezing  van Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen over de toekomst van de mensenrechten.

Meer informatie en inschrijven vind je op https://depinte.bibliotheek.be/amnesty-international