Zoeken in De Pinte.be

Home  /  Bestuur  /  Communicatie  /  Nieuws  /  Het Wildlife Taxi Team Oost-Vlaanderen infomeert

Het Wildlife Taxi Team Oost-Vlaanderen infomeert

Het gaat goed met onze vrijwilligersvereniging die instaat voor het vervoer van wilde dieren in nood naar een VOC (Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren). WTT
We gingen van start in mei 2017 en verwerkten toen 387 oproepen voor hulp aan dieren in nood.
Sindsdien is onze werking gestaag gegroeid en geprofessionaliseerd.
In 2019 verwerkten we 1248 oproepen en vorig jaar waren dat er 1159, een kleine daling ten gevolge van het stilleggen van onze activiteiten in de eerste maanden van de Corona lockdown (maart-juni 2020).
In 803 gevallen werd een vrijwilliger chauffeur op pad gestuurd om het dier in nood op te halen. De dispatcher zoekt een chauffeur via de Whatsapp groep van de chauffeurs of door de vrijwilligers uit de regio op te bellen.
De chauffeurs brachten deze dieren naar de VOC's van Merelbeke, Kieldrecht, Geraardsbergen of Malderen, naargelang hun woonplaats in de provincie.
In 97 gevallen konden we de melder helpen met deskundig advies van onze dispatchers. (bijvoorbeeld door te vertellen hoe je omgaat met een vogel die tegen het raam gevlogen is, hoe marters van je zolder te verdrijven, hoe een dier uit je schouw te redden of te vangen wanneer het binnen gevlogen is…)
66 Melders konden we overtuigen om het dier in nood zelf naar een VOC te brengen en zo kennis te maken met de intensieve werking  van deze opvangcentra.
Onze chauffeurs werden ook 11 keer ingeschakeld voor het vrijlaten van dieren na hun verzorging en revalidatie op verschillende locaties in de buurt van waar de dieren vandaan kwamen.
De chauffeurs vervoerden ook dieren tussen de VOC's om ze de optimale verzorging te kunnen geven, bijvoorbeeld VOC Oostende is meer gespecialiseerd in de verwijdering van olieresten bij vogels dan de VOC's landinwaarts.
Naast de talrijke vogels werden er vorig jaar ook 160 egels opgehaald. U vernam het wellicht reeds in de pers dat deze kleine zoogdieren het lastig hebben in ons versnipperd landschap. Wil je de egels helpen dan kun je bij Natuurpunt gratis een gids aanvragen om van je tuin een Egelparadijs te maken.
Ruim vijftig roofvogels en uilen werden opgehaald , veel duiven maar ook vaak reigers, watervogels en zangvogels, naast hazen, wilde konijnen, reeën en vleermuizen.
De dieren die we ophalen zijn meestal gekwetst of verzwakt. De oorzaak is niet altijd duidelijk, sommige melders geven aan dat het een raamslachtoffer betreft of dat het dier gemolesteerd is door hun kat of hond. Er zijn ook verkeersslachtoffers en dieren die verstrikt raken in afval en prikkeldraad.
Nog even meegeven dat nieuwe vrijwilligers altijd welkom zijn, we zoeken zowel chauffeurs als dispatchers voor de telefoonpermanenties . Wilt u ons team vervoegen stuur dan een mailtje naar wtt.oost-vlaanderen@vogelbescherming.be. Vogelbescherming Vlaanderen zorgt voor opleiding en omkadering.
Mensen die een dier in nood aantreffen en het zelf niet naar een VOC kunnen brengen kunnen zeven dagen op zeven bellen naar het algemeen noodnummer van Wildlife Taxiteam :  03 331 97 00. En dit tussen 9 en 21 uur.
De regiocoördinatoren
Marijke Bogaert, Klimoplaan 27B, 9032 Wondelgem 0468 27 02 17, marijke.bogaert@me.com
Nathalie Philip, Koning Leopoldlaan 18, 9140 Temse 0485 49 13 56, nathaliephilip@hotmail.com
Bram Rumes, Gyselstraat 38, 9100 Nieuwkerken-Waas 0472 87 54 78, bram.rumes@gmail.com