150 jaar De Pinte

Groenstraat

De Pinte viert feest naar aanleiding van 150 jaar De Pinte

In juni 1868 werd het ‘gehucht’ De Pinte officieel afgescheiden van Nazareth en werd het een zelfstandige gemeente.
In 2018 zal de gemeente haar 150-jarig bestaan uitgebreid vieren.
 
Voorstelling gemeentelijk programma 150 jaar De Pinte
Voorstelling programma van de verschillende Pintse verenigingen voor 150 jaar De Pinte

Voorstelling gemeentelijk programma 150 jaar De Pinte

Tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie op zondag 7 januari 2018 werd het programma voor ‘150 jaar De Pinte’ voorgesteld. De verschillende activiteiten zijn ook in de UiTagenda te vinden.

2018 is een feestjaar! Hou volgend logo in de gaten. De activiteiten in het kader van 150 jaar De Pinte dragen dit logo.
 
 
 
VERBROEDERINGSCONCERT
Harmonieorkest De Pinte & Musikverein Freiamt
Zaterdag 12 mei 2018
 
Het is ondertussen meer dan 20 jaar geleden dat de toenmalige Begoniaharmonie het Musikverein Freiamt nog eens mocht ontvangen op het Internationaal Muziekfestival De Pinte van 1996. Door omstandigheden zijn de banden met de muzikanten uit onze verbroederingsgemeente wat verwaterd. Toch konden we de kans niet laten voorbijgaan om hen voor het 150-jarig bestaan van De Pinte nog eens uit te nodigen. Na de eerste contacten reisde een bestuurslid van het Harmonieorkest De Pinte af naar Freiamt om de nodige afspraken te maken. Het resultaat is dat onze vrienden uit Duitsland voor vier dagen naar België afzakken.
 
De apotheose van deze vierdaagse is zonder enige twijfel het gezamenlijk concert dat op zaterdag 12 mei wordt georganiseerd in het kader van de festiviteiten voor 150 jaar De Pinte. U kan die avond genieten van de muziek van maar liefst 3 orkesten: het Harmonieorkest De Pinte, de Youth Band De Pinte en het Musikverein Freiamt. U krijgt het Harmonieorkest en het Musikverein ieder apart te horen, maar daarnaast kunt u genieten van diverse combinaties van de 3 orkesten. Er wordt alvast ijverig gerepeteerd om een topprestatie neer te kunnen zetten.

U mag dit unieke concert zeker niet missen! Voor de prijs van €5 geniet u op zaterdag 12 mei van een avond vol muziek in de cultuurzaal van het OCP. Wij verwachten jullie!
 
Meer informatie en tickets vindt u op de website van het Harmonieorkest of het Facebookevenement
 
 
 
Op vrijdag 11 mei 2018 speelt de Musikvereine Harmonie & Freundschaft Freiamt van 10u30 tot 12u een concert op de Kouter in Gent. Wie geïnteresseerd is kan hen die dag al voor de eerste keer aan het werk horen!

                                                                       
 
PINKSTERKERMIS DE PINTE
Urban trail - Boombal - The Whodads
18 tot 20 mei 2018
 
In samenwerking met Cafeest organiseert gemeente De Pinte een feestweekend in het kader van 150 jaar De Pinte.
Het startschot wordt gegeven op vrijdagavond 18 mei 2018 in kasteelpark Viteux.

 Vrijdag 18 mei 

19 uur: Kick off 10 jaar Cafeest
20 uur: The Green Onions
22.30 uur: Dj Dirk Stoops

Zaterdag 19 mei

14.30 uur: URBAN TRAIL  
Voor het eerst in 150 jaar wordt in De Pinte een ‘urban trail’ ingericht. Dit is een rustige jogging of wandeling van ongeveer 7 km langs, door of rond een dozijn Pintse gebouwen en locaties. Laat je verrassen door onbekende hoekjes in je eigen gemeente!
Een gezinsvriendelijke activiteit ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van De Pinte. Opwarming en ambiance vanaf 14.30 uur in kasteelpark Viteux (Kerkplein). Start in groepen omstreeks 15 uur.
 
Info en inschrijvingen via de website of via de Facebookpagina.
Ludieke prijsuitreiking om 16.30 uur
€ 5 p.p. of € 10 per gezin, gratis consumptie per deelnemer
De winst gaat naar een goed doel (Wagenschot).
Organisatie: Joggingclub De Pinte, Cafeest en De Pinte Leeft!

19 uur - 22 uur: BOOMBAL
Dansliefhebbers kunnen kennis maken met Vlaanderens bekendste folkbal. Boombal is er voor alle leeftijden. Geoefend danser of niet, iedereen is welkom. Het bal start met een initiatie om 19 uur. Vanaf 20 uur wordt de dansvloer bezet door het effectieve bal. 

22.30 uur - 00 uur: THE WHODADS 
Deze 11-koppige bigband o.l.v. Steven Janssens werd een twintigtal jaar geleden opgericht. The Whodads brengen hulde aan instrumentale parels uit de jaren '50 en '60. Verwacht je aan filmmuziek van Mancini en John Barry, surfjazz en vette mambo!

 
Zondag 20 mei

11 uur: aperitiefconcert door Muziekschool De Pinte
12 uur: barbecue @ park Viteux
13 uur: start vrij podium (inschrijven via info@cafeest.be)
13 tot 17 uur: kindergrime, animatie
18.30 uur: Bunker
20 uur: Gene Thomas and DJ crazy sir G
21.30 uur: Rock au Vin 
23 uur: Cookies and Cream
  
ACADEMISCHE ZITTING 
zaterdag 2 juni 2018

150 jaar De Pinte: tijd om even stil te staan bij onze rijke geschiedenis. We laten dan ook graag enkele mensen aan het woord die een sterke band hebben met de gemeente of een prominente rol hebben gespeeld in de voorbije 150 jaar. Tussendoor worden enkele klassieke muzikale intermezzo's verzorgd.
inschrijven kan via de volgende link.
 
 

OOGSTKERMIS ZEVERGEM 
Allez Chantez - 't Schoon Vertier
18 - 19 augustus 2018

Tijdens de oogstkermis organiseert De Pinte in samenwerking met De WeZeL verschillende activiteiten. Je kan onder andere mee komen zingen met Allez Chantez op zaterdag 18 augustus in de kerk van Zevergem. De inkom is gratis. De deuren gaan open om 19u30 en de eerste noten worden ingezet om 20 uur.
 
Mensen samenbrengen om samen te zingen, dat is het doodeenvoudige concept van Allez, Chantez! Bij Allez, Chantez! klinkt een repertoire van bekende en minder bekende popmuziek, kleinkunst en de golden oldies van ons gezamenlijk geheugen.  Allez, Chantez! is een project dat haar oorsprong vindt in Gent. Samen zingen op een leuke locatie, liefst in een kerk, en met een bar in de buurt. Zo laagdrempelig mogelijk. Helemaal gratis, en je moet niet eens noten kunnen lezen. Het concept slaat aan: intussen zingen op die manier meer dan driehonderd mensen maandelijks in de omgebouwde Parnassuskerk in hartje Gent. Maar de noten van Allez, Chantez! klinken verder dan de Parnassuskerk. Allez, Chantez! trekt er ook vaak op uit om nog meer mensen te enthousiasmeren voor het samen zingen. Zo strijken zangcoach Annelore en haar pianist deze zomer neer in De Pinte. 
 
 
Nadien gaat de avond feestelijk verder met de passage van 't Schoon Vertier. Afsluiten doen we met het traditionele vuurwerk!
 
’t Schoon Vertier. Dat is feest. Amusement. Enthousiasme. Pure emotie en een waterval aan muzikale passie. Het perfecte antidotum tegen de sleur van alledag. Deze band is de big boost. Met drumsticks, snaren en koper lanceren ze plotseling een metamorfoserende scène waarin hun fijn geselecteerde danseressen op volle toeren doorheen de Vertiershow het publiek aan de grond nagelen. Waardoor u, als een rots rondom deze scène geen enkel beeld laat ontsnappen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SEPTEMBERKERMIS DE PINTE
Allez Chantez - Bobby Setter band - bal 
7 tot 9 september 2018
 
In de feesttent in het Parkbos vieren we een heel weekend '150 jaar De Pinte'. De Pinte zorgt, in samenwerking met het Paardenkoerscomité en Zeverrock, voor een brede waaier aan activiteiten in de tent van de paardenkoers op de Kalande. Op vrijdag zingen we samen voluit met Allez Chantez. Op zaterdag kan u aanschuiven op de dansvloer voor een spetterende avond met 't Klein Vertier en de Bobby Setter Band. KLJ en Celtic Spirit Dancers warmen alvast de beentjes op vanaf 16u00 met enkele volksdansen. 
 
 
OKTOBERKERMIS ZEVERGEM
5 - 9 oktober 2018
Meer informatie over het programma volgt later. 

Voorstelling programma van de verschillende Pintse verenigingen voor 150 jaar De Pinte
 
Fietstocht
Davidsfonds De Pinte biedt, in samenwerking met Johan Van Twembeke, een ontspannende fietstocht aan die leidt langs verschillende plekken in De Pinte en Zevergem met een historische waarde. 
zondag 26 augustus 2018
 
Vintage modeshow 
Stel je voor dat je op één avond een reis doorheen de tijd kan maken? Dankzij Vivien Delbaere en haar "Retrospective Vintage Modemuseum" uit Gavere maken we het mogelijk en reizen we langsheen de hoogtepunten van 150 jaar mode.Van statige praaljurken en elegante trouwjurken uit 1800, over de stijlvolle Belle Epoque en de gracieuze jaren '40 tot frivole mini-jurken uit de jaren '70. Het passeert allemaal de revue tijdens een spectaculaire show waarin échte mannequins de pracht en praal van deze uitgebreide privé-collectie terug tot leven wekken! Een totaalspektakel die nog lang blijft nazinderen!
Zaterdag 15 september en zondag 16 september 2018
Meer informatie en kaarten kan je vinden op de website van De Pinte leeft!
 
 
Vrouwenpraatcafé
Pittige Pintse vrouwen doorheen de tijden. Wie waren al die 'bijzondere' vrouwen die sinds 1870 leefden en werkten in De Pinte?
Curieus De Pinte stelt ze graag aan je voor! 

dinsdag 18 september 2018
 
Wandeling 
Markant organiseert, in samenwerking met Johan Van Twembeke, een geleide wandeling. 
vrijdag 21 september 2018
 
Meneertje Hans brengt ‘Een hoed vol liedjes’Een hoed vol liedjes
Muzikale familienamiddag in het kader van 150 jaar De Pinte. ‘Een hoed vol Liedjes’ is een gezellig, familie-liedjesprogramma voor kinderen tussen zes en twaalf jaar, hun ouders en grootouders. Meneertje Hans zingt leuke, gekke en vaak ook ontroerende teksten. In het programma zitten liedjes met eigen teksten op bekende tunes maar ook zelf gemaakte liedjes die soms een beetje crazy zijn maar ook teder en beschouwend.
Woensdag 3 oktober van 15 tot 16.30 uur - OCP - gratis - reserveren nodig: sms het aantal kaarten en jouw naam naar 0473 81 33 44
Organisatie: Plussers’ Impuls

 

Ook deze Pintse verenigingen hebben iets te vieren dit jaar! 

OKRA De Pinte (60 jaar) 
Naar aanleiding van het 60 jarig bestaan organiseert OKRA trefpunt De Pinte op zaterdag 23 juni om 20u een optreden van het dameskoor SCALA.
Dit gaat door in de cultuurzaal van het OCP in De Pinte. Meer informatie en reservatie via 09 282 79 39 of laurentdevos@skynet.be.
De inkomprijs voor leden bedraagt 20 euro. Niet-leden betalen 40 euro. 

Chiro Sint-Agnes (50 jaar) 
Voor hun gouden jubileum brouwden de jongens en meisjes van Chiro Sint-Agnes een speciaal biertje. Het biertje brengt hulde aan Juffrouw Agnes, leerkracht in de toenmalige meisjesschool en tevens stichtster van hun jeugdwerking. Geïnteresseerden kunnen nog altijd biertjes bestellen via de website van de Chiro. 

 
 
 
 
 
 
 
 
Kunstvereniging Centaura (50 jaar) 
Na de deelname aan de hobbytentoonstelling ‘Scheppende Handen’ besluit Juul De Boos samen met enkele andere kunstenaars een nieuwe groep op te richten. De groep wordt opgericht in 1968 en krijgt de naam CENTAURA. 50 jaar later bestaat de Kunstkring nog steeds. Naast de jaarlijkse novembertentoonstelling is de kring al te gast geweest in heel wat gemeenten.
 
 
De zingende Pintenierkes (50 jaar) 
Deze organisatie zet zich in voor het inrichten van zangwedstrijden voor ziende vinken en helpt bij het kweken van vinken in gevangenschap. 

156e FOS De Havik (40 jaar)
Dit jaar bestaat de scouts, 156e FOS De Havik, 40 jaar en dit moet gevierd worden! Op 16 en 17 maart 2018 organiseerde de eenheid dan ook een groot feestweekend, gedurende dit weekend werden er allerlei leuke activiteiten voorzien voor jong en oud.
T2000 (25 jaar)
We schrijven 1992 wanneer een paar toneelliefhebbende vrienden hun kindje, genaamd Teater 2000, boven de doopvont hielden. Ze hadden vastgesteld dat er geen enkele voltijdse toneelvereniging in De Pinte bestond.  Er waren ook heel wat goede acteurs in De Pinte te vinden maar die speelden in de naburige gemeenten. Redenen genoeg om een échte toneelvereniging op te richten in de eigen gemeente. 25 jaar later is Teater 2000 een vaste culturele waarde in De Pinte! Ter gelegenheid van hun jubileum voerde Teater 2000 dit jaar 'Het gezin van Paemel' op. Maar liefst 1337 toeschouwers woonden deze voor deze jubileumproductie bij!
 
Atletiek De Pinte (60 jaar)  
Atletiek De Pinte zag het eerste licht in 1958 (60 jaar geleden) en dit jaar organiseren ze op vrijdag 6 juli 2018 voor de 35ste keer hun avondjogging te Zevergem. Jaarlijks worden er zo'n  450 sportievelingen ontvangen die deelnemen aan onze jogging over 5 en 10 km. Voor deze jubileumeditie is een nieuw parcours 10 km uitgestippeld dat start aan het voetbalveld van Zevergem Sportief. Iedere deelnemer krijgt een naturaprijs van ondermeer onze lokale leverancier de mobiele fruitpers Lerouge vanuit de Boeregemstraat te Zevergem. 
 
 
 

De Pintse geschiedenis in 150 erfgoedvoorwerpen 

sigarenbandje EeuwfeestErfgoed in de kijker naar aanleiding van 150 jaar De Pinte

Om het 150-jarig verleden van de Pinte wat meer tastbaar te maken, belichtte de werkgroep '150 jaar De Pinte' iedere dag een voorwerp dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de Pintse geschiedenis. 
 
Op 24 november 2017 werd het eerste object voorgesteld en tot en met 22 april werd dagelijks een nieuw voorwerp gepost op de Facebookpagina van de Cultuurdienst De Pinte. Op Erfgoeddag, zondag 22 april, werden alle 150 voorwerpen voorgesteld in de bibliotheek. 
 

Zelf een evenement organiseren? 

Zin om een spetterend evenement op poten te zetten of een unieke actie te organiseren voor 150 jaar De Pinte?
Voorstellen mogen steeds doorgestuurd worden naar 150jaar@depinte.be
(Enkel geldig voor activiteiten die georganiseerd worden tussen januari en december 2018.)